Uspješno postavljanje ciljeva - 2. dio

Uspješno postavljanje ciljeva - 2. dio

  • 02.07.2014 u 09:50
  • Hrvoje Pavlačić
  • Coaching, NLP

Sve vas srdačno pozdravljam i ako ste napisali svoje ciljeve, iskreno čestitam!

Ukoliko ste među onima koji nisu do sada pročitali prvi blog oko postavljanja ciljeva, predlažem da prvo pročitate taj dio.

Međutim, ako imate svoje ciljeve od prije ili ste ih nedavno napisali, vjerujem da ćete tekst koji slijedi naći interesantnim na putu ostvarenja svojih ciljeva.

*

Pogledajte svoje ciljeve i poredajte ih po važnosti, koliko su vam važni, koji vam je važniji od kojeg te ih stavite u red koji je vama prihvatljiv.

Sada kada ste promišljanjem ušli u otkrivanje važnosti ostvarenja svojih ciljeva po redu, nadopunite odgovor na pitanje "Zašto je za vas važno ostvarenje vaših ciljeva?" na dubljoj razini.

Napišete pored svakog cilja dvije do tri rečenice zašto to želite, zašto je to „moram ostvariti" za vas.

Mnogi ne ostvare svoje ciljeve, jer nemaju dovoljno velike razloge zašto nešto žele. Razlozi zašto su motivator ili gorivo na putu ostvarenja, kako će se pobrinuti samo za sebe.

„Razlozi zašto" dolaze prvo, a „odgovori kako" kasnije i to sami od sebe. Što veći razlog imate zašto nešto ostvariti, manje ćete razmišljati kako to ostvariti.

Zašto je transformacijsko pitanje, odgovor na to pitanje će vas transformirati da ostvarite svoje ciljeve. Zašto je povezan više s podsvjesnim umom, dok je kako više povezan sa svjesnim umom.

Kako je transakcijsko pitanje , koje vas vodi tome da imate. Zašto je transformacijsko pitanje koje vas vodi tome da budete. Morate prvo biti, da bi mogli imati.

Kuća jedne obitelji bila je zahvaćena požarom i u kući je ostalo dijete. Vatrogasci su razmišljali kako da uđu u kuću po dijete, dok je kuća buktjela plamenom. U međuvremenu se pojavila majka. Majka čim je spoznala da je njezino dijete ostalo u kući, bez imalo razmišljanja kako, otrčala u kuću, uzela dijete u naručje i istrčala iz kuće koja je gorjela.

Odgovori zašto, će Vam ujedno potvrditi da li su ciljevi koje ste odabrali zaista ono što stvarno želite, ili je posrijedi nešto dublje što će vas učiniti sretnim i ispunjenim.

Postoji nekoliko pitanja koja vam mogu pomoći u odgovori na pitanje zašto, a time i pročistiti postavljeni cilj - je li to ono što stvarno želite:

1. što je to što ću imati tada kada ostvarim svoje ciljeve, a što nemam sada? Je li to ono što želim?

2. što je to što neću imati tada kada ostvarim svoje ciljeve, a što imam sada? Je li to ono što želim?

3. što je to što ću imati ako ne ostvarim svoje ciljeve, a što nemam sada? Je li to ono što želim?

4. što je to što neću imati ako ne ostvarim svoje ciljeve, a što imam sada? Je li to ono što želim?

 

Uskoro stiže drugi dio, do tada srdačan pozdrav svima! :)

« Povratak
Kontaktirajte nas
Tu smo zbog Vas. Javite nam se, pitajte, komentirajte, predložite. Hvala!
Pošalji